top of page

GESCHIEDENIS

Nebelung

Siegfried Of Nebelheim, de allereerste Nebelung

Ontstaan

Op de eerste kattenshow ( Crystal Palace 1871) werden al langharige blauwe katten uit Rusland met kenmerken van de Nebelung/ Russisch Blauw getoond. Maar het turbulente begin van de 20ste eeuw is voor vele rassen zeer moeilijk geweest en enkele rassen zijn in de vergetelheid geraakt, zo ook dit type blauwe kat uit Rusland.

De recente geschiedenis van de Nebelung begint in Amerika, bij Siegfried (geboren in 1984) en Brunhilde (geboren in 1985). Twee kittens met de uiterlijke kenmerken van de Blauwe Rus, maar met lang haar.

Hun eigenaar, Cora Cobb, was zo onder de indruk van deze kittens dat ze vond dat dit een eventueel begin van een nieuw ras zou kunnen zijn. Daarom nam Cora contact op met een geneticus binnen de kattenvereniging TICA (The International Cat Association). Deze geneticus dr. Solveig Pfleuger, gaf aan dat het ras het beste te omschrijven is als een halflangharige Blauwe Rus. Gesteund door dr. Pfleuger is Cora Cobb de rasstandaard gaan schrijven volgens de richtlijnen van de Blauwe Rus, maar met een verschil; haar lengte.

Uiterlijk

De naam van de Nebelung is afgeleid van het Duitse woord voor nevel en geeft gelijk een van de meest speciale kenmerken van de vacht weer. De Nebelung lijkt omhuld door een vacht van nevel, ochtenddauw. Dit bijzondere kenmerk komt door het ontbreken van pigment in puntjes van de haren, ook wel zilvertipping geheten.

De Nebelung heeft een prachtige mistachtige blauwe vacht en is de halflangharige variëteit van de blauwe Rus. 
De vacht van de Nebelung is middellang op het lijf, toenemend in lengte vanaf de schouder naar de staart toe. De haren zijn het langst op de staart. Katers kunnen een kraag hebben maar dit is niet verplicht, poezen hebben dit in mindere mate. Bevedering achter de oren in een lichtere tint blauw is gewenst. De zachte dubbele vacht heeft een mooie zilverglans, is geschikt voor alle weersomstandigheden en waterafstotend. De volwassen vacht kan soms pas na twee jaar volledig ontwikkeld zijn. 
De Nebelung is stevig gespierd maar niet dik of zwaar. De oogkleur moet mooi groen zijn en amandelvormig. De neus mag geen bult of diepte bevatten en moet recht zijn vanaf het voorhoofd. 
De Nebelung is alleen in blauw erkend.

De Nebelung is een karakteristiek en elegant kattenras, die met zijn mysterieuze verschijning zo uit een sprookje lijkt te komen. De naam Nebelung (Duits voor mistwezen) past goed bij deze kat met zijn nevelkleurige vacht.

Karakter

De Nebelung is een vrolijke, speelse, aanhankelijke, zachtaardige en intelligente kat. Ondanks dat het een middelmatige actieve kat is, kan hij prima binnen leven. De Nebelung is gericht op zijn eigen gezin, kan goed samen met kinderen en andere huisdieren. 
'Praten' doet de Nebelung ook graag wat voor veel extra gezelligheid zorgt.

Het is een kat die graag gezelschap heeft van de mens of van een soortgenoot. Ze zijn zeer leergierig en daarnaast ook in staat hun eigenaren kunstjes te leren, bijvoorbeeld het weggooien van een balletje of muisje zodat dat geapporteerd kan worden door de Nebelung.

Cats 101 - Nebelung

Russisch Blauw + Variant

Russisch Blauw

Hoewel er verschil van mening bestaat omtrent de oorsprong van de Blauwe Rus, wordt toch algemeen aangenomen dat het ras zijn origine heeft in de omgeving van de Witte Zeehaven Archangelsk in het noordwesten van Rusland.

Verder komen er tegenwoordig nog blauwe katten in de natuur voor in het gebied van de Kaukasus in Rusland. Verondersteld wordt, dat handeldrijvende zeelieden rond 1860 vanuit de Noord-Russische havenstad Archangelsk enkele blauwe katten naar Engeland meebrachten.

Deze katten onderscheiden zich van de British Blue katten door een langer en slanker gebouwd lichaam en een minder ronde kop. Ze hebben een tamelijk kleine, driehoekige kop met een lang gelaat.Opvallend bij deze Russische katten is echter hun vacht, welke uitzonderlijk dik, kort, zijdeachtig en zilverblauw van kleur is.

Bij de geboorte hebben deze katten blauwe ogen en het kan wel twee jaar duren voordat deze de gewenste groene kleur hebben gekregen.

De Variant

De naam Blauwe Rus Variant geeft alleen aan dat het kitten drager is van het langhaargen, welke belangrijk is voor de Nebelung.

De Blauwe Rus Variant kittens mogen alleen worden gekruist met Nebelungen of Varianten en niet met Russen want Russen zijn tenslotte kortharig en dat willen we zo houden.

De Blauwe Rus mag wel worden ingekruist bij de Nebelung om de genenpool van de Nebelung te verbreden/verbeteren. Uit de combinatie Blauwe Rus/Nebelung ontstaan Blauwe Rus Varianten. Deze raskruising geldt voor alle verenigingen waarbij de Nebelung erkend is.

Cats 101 - Russian Blue

bottom of page